Wanneer een vaarbewijs?

Wanneer een vaarbewijs?

Heb je altijd al lekker met vrienden of familie een mooie vaartocht willen maken in een mooi stukje van Nederland? De omgeving bekijken vanaf een hele andere kant? Dat is mogelijk, houd echter rekening met het wel of niet in het bezit hebben van een vaarbewijs. In sommige gevallen dien je in Nederland, afhankelijk van de afmetingen en snelheid van de boot, een vaarbewijs te bezitten. Hoe weet je nou welk vaarbewijs je zou moeten hebben? Het vaarbewijs dat je eventueel nodig hebt, hangt af van het gebied waar je van plan bent te varen.

Verschillende vaarbewijzen

Het Klein vaarbewijs is in Nederland verplicht voor pleziervaartuigen vanaf 15 meter, en/of motorboten kleiner dan 15 meter die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Het groot vaarbewijs daarentegen is verplicht voor beroepsvaarten.

Vaarbewijzen worden pas afgegeven vanaf 18 jaar. Ben je nou nog geen 18 jaar en wil je toch graag gelijk vanaf je 18e aan het roer? Het is gelukkig mogelijk om het examen te behalen voordat je daadwerkelijk 18 bent.

Je hebt twee verschillende Klein vaarbewijzen; Klein vaarbewijs I en het Klein vaarbewijs II.

Klein vaarbewijs I

Klein vaarbewijs I is geschikt voor het varen op rivieren, kanalen en meren, met uitzondering van de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Klein vaarbewijs II

Klein vaarbewijs II is geschikt voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Verkrijgen van Klein vaarbewijs

De kosten van het Klein vaarbewijs zijn  € 25,- en het verlengen van het vaarbewijs overigens ook. Je kunt niet zomaar een vaarbewijs krijgen. Je moet aan de keuringseisen voor de binnenvaart voldoen wil je een vaarbewijs bemachtigen. Tot en met het examen heb je formeel nog niets te maken met medische eisen. Wanneer je na het slagen van het examen een aanvraag van het Klein vaarbewijs indient, moet duidelijk zijn dat je voldoet aan de keuringseisen. Daarbij wordt verwacht dat je een ‘eigen verklaring’ invult. In deze ‘eigen verklaring’ wordt ook gevraagd naar je huidige conditie en medicijngebruik. Deze in te vullen ‘eigen verklaring’ ontvang je nadat je het vaarbewijs hebt aangevraagd.

Wanneer je alle vragen hebt beantwoord met ‘nee’, dan stuur je de ‘eigen verklaring’ samen met de aanvraag voor het klein vaarbewijs naar de Stichting VAMEX.

U moet daartoe een Eigen verklaring invullen. Deze ontvangt u op het moment dat u het vaarbewijs aanvraagt. Als alle vragen met ‘nee’ zijn beantwoord stuurt u de Eigen verklaring samen met de aanvraag voor het Klein vaarbewijs naar de Stichting VAMEX.

Als dat niet het geval is en je op de ‘eigen verklaring’ een of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, laat je een arts een schriftelijke verklaring afgeven, waaruit de aard en de ernst van de aandoening blijkt. De ‘eigen verklaring’, samen met de verklaring van de arts, worden beoordeeld door de medisch adviseur vaarbewijzen van het CBR.

Twijfel je of het wel zin heeft om aan de cursus of het examen te beginnen omdat je misschien straks geen vaarbewijs zou kunnen krijgen vanwege een medische aandoening, dan kun je helaas niet van tevoren al een ‘eigen verklaring’ invullen om te kijken of het mogelijk is. Je kunt je echter wel volledig laten keuren door een van de door de IVW aangewezen keuringsartsen, volgens de keuringseisen voor de binnenvaart. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar het biedt wel zekerheid.

Examen Klein vaarbewijs

Om een Klein vaarbewijs te bemachtigen, dien je te slagen voor het examen. De examens voor het Klein vaarbewijs worden via beeldschermen afgenomen door de stichting VAMEX, waar je overigens ook het vaarbewijs kunt opvragen na het slagen.

Je kunt je inschrijven voor het examen op de site van VAMEX.

De beeldschermexamens worden afgenomen op een van de locaties van stichting VAMEX in de volgende steden:

– Zwolle
– Hoofddorp
– Zwolle
– Nieuwegein

Het verlopen van het Klein vaarbewijs is afhankelijk van de dag dat iemand de 70-jarige leeftijd bereikt. Tot die dag is het Klein vaarbewijs geldig en dien je het Klein vaarbewijs elke 5 jaar te verlengen.

Varen zonder vaarbewijs?

Heb je geen zeilervaring of een vaarbewijs, maar wil je toch de mooiste wateren in de omgeving zien? Of zelfs de mooiste watergebieden over de hele wereld!?

Boek dan een zeiljacht op Zeiljachthuren.nl en ontdek wateren wereldwijd. Zeilen op een zeiljacht, met (nieuwe) vrienden en een ervaren schipper. Geen reserveringskosten.

Zeiljacht huren

Aanbevolen bootzeilenMis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over

Tim is de beheerder van bootzeilen, boten en watersport weblog Dekzeil voor Boten en probeert bootliefhebbers en watersporters op deze manier van interessante informatie te voorzien en zijn passie voor water over te brengen op anderen. Tim is te volgen op Twitter als @timbeeren.

Reageer op "Wanneer een vaarbewijs?"